![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZirj0k-okyyNlHi5t5crElum1QNzDyF7zQejUbu9f9nS5_j1k7nrd03e8n7iwCNFZAmYl0NAgGRYdiNxfTLSdTEiIw6rMxifXAZqavcGLaz8yQ4PwKgqvJMdDe_WvjEMCClUPAJXa4jM/s1600/turkije......jpg)
De lahmacun is een heerlijk zachte bodem met kruidig gehaktmengsel er boven op.
Traditioneel eet je lahmacun opgerold met gemengde sla (aangemaakt met olijfolie, citroensap en zout), platte peterselie en ui erin, natuurlijk staat het je vrij je Turkse pizza te beleggen met …..
Lahmacun moet zacht en oprolbaar zijn en niet hard worden na het afkoelen.
In Turkije wordt de lahmacun meestal in een zogenaamde silex/contactgrill gebakken, maar een pan met deksel werkt gelukkig net zo goed.
Let op: Turkse pizza maak je niét in de oven want dan krijg je van die harde lahmacun.
hoofdgerecht
Pizza bodem:
Ingrediënten: plm. 10 stuks
500 gr. bloem
7 gr. ( 1 zakje) gedroogde gist
25 gr. Turkse yoghurt
2 eetl. zonnebloemolie
1 theel. zout
270 gr. lauwwarm water
7 gr. ( 1 zakje) gedroogde gist
25 gr. Turkse yoghurt
2 eetl. zonnebloemolie
1 theel. zout
270 gr. lauwwarm water
Bereiding:
Roer er de yoghurt en zonnebloemolie door, kneed even door en voeg dan ook het zout toe.
Kneed het deeg ongeveer 10 minuten; hierdoor zet je de gluten goed aan het werk en is je Turkse pizza straks des te zachter.
Is het na 5 minuten nog erg plakkerig voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat water toe.
Vet een kom licht in met wat zonnebloemolie en leg de bol deeg hierin. Draai het deeg om en rond zodat al het deeg licht ingevet is, dek de kom af met plastic (een plastic zakje of plasticfolie) en laat het deeg (op kamertemperatuur) anderhalf uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling klaar.
En zet klaar een pan met deksel waar je in wil gaan bakken en leg twee schone theedoeken neer om straks de Turkse pizza's tussen te laten afkoelen.
Pas als de rijstijd voorbij is gaan we met het deeg verder.
Kneed even door en verdeel het in 10 bollen. Leg hier een theedoek overheen tegen het uitdrogen.
Strooi ruim bloem op je werkblad en rol het eerst bolletje deeg uit tot een ronde plak deeg die in je pan past.
Het deeg mag redelijk dun worden uitgerold (maar niet zo dun dat je er doorheen kan kijken).
Smeer er daarna met een eetlepel wat van het gehaktmengsel (ongeveer anderhalve eetlepel) op.
Smeer dit dun uit (voorzichtig zodat het deeg niet scheurt) en laat de randjes vrij.
Zet de pan om te bakken op middelhoog vuur, invetten is niet nodig, vouw je lahmacun dubbel en leg hem voorzichtig in de pan waar je hem weer openvouwt.
Doe dan de deksel op de pan (dit zorgt ervoor dat ook de bovenkant gaart) en laat de Turkse pizza in een minuut of vier mooi gaar bakken: de randjes mogen niet meer zacht zijn, de onderkant moet lichtbruin zijn en het gehakt gaar.
Pas op dat het vuur niet te hoog of te laag staat: kijk dus af en toe even of alles naar wens verloopt.
Ondertussen kun je vast de volgende lahmacun uitrollen en beleggen.
Is de eerste lahmacun klaar, leg deze dan op de theedoek en leg de andere theedoek eroverheen.
Werk zo al het deeg af.
Leg de volgende Turkse pizza met de vulling naar beneden op de eerste pizza (zo voorkom je dat de onderkant aan de vulling gaat plakken) en leg de daarop volgende weer met de vulling naar boven: zo leg je ze om en om op één grote stapel.
Je zal merken dat de Turkse pizza's als ze net gebakken zijn nog hard zijn, maar zodra ze afkoelen worden ze weer zacht.
Draai, als je alle lahmacuns hebt gebakken, de stapel in de theedoeken om en serveer dan de eerstgebakken lahmacun die nu weer zacht en op eettemperatuur is, opgerold met gemengde sla en/of sogan salatas .
Gehakt vulling
Ingrediënten:
350 gr. rundergehakt
1 ui
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
2 tomaten
1 bosje peterselie
1 á 2 eetl. tomatenpuree
½ eetl. harissa of peperpuree
1 scheut zonnebloemolie
1 theel. zout
1/2 theel. peper
1/2 á 1 theel. chilipeper
Bereiding:
Snij de ui, paprika, peper, peterselie en tomaten heel fijn.
Meng de groenten met het gehakt en voeg ook de tomaten- en harissa of peperpuree, de zonnebloemolie en zout, peper en chilipeper toe. Roer het met een vork heel goed door: het moet redelijk 'smeerbaar' zijn, voeg eventueel nog een klein beetje tomatenpuree of zonnebloemolie toe. Zet het gehaktmengsel niet meer in de koelkast: als het koud is, is het lastiger om straks dun uit te smeren.
Gemengde sla
Ingrediënten:
1 zak gemengde sla, gescheurd
1/2 zak rucola
1/2 citroen, uitgeperst
olijfolie
zout
Bereiding:
Meng de rucola met de sla.
Maak aan met de sap van de citroen, olijfolie en zout naar smaak.
Bewaren lahmacuns:
Eenmaal afgekoeld kun je de Turkse pizza's het beste één keer dubbelvouwen en dan bewaren in plastic of aluminiumfolie. Zo houd je ze een dag vers (volgende dag even opwarmen in de magnetron, niet in de oven, dan worden ze hard).
Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze ook prima invriezen.
Laat ze dan als je ze weer nodig hebt in een afgesloten zakje ontdooien. Wil je ze opwarmen, doe dat dan bij voorkeur in de magnetron (ongeveer twee minuten op 600 watt): zo blijven ze lekker zacht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten