maandag 20 februari 2017

Goulashsoep - Gulyas Leves

maaltijdsoep 

Ingrediëten:  plm. 10-12 kommen


500 – 600 gram rundvlees (liefst lende, maar braadlappen mag ook)
2 uien
2 teentjes knoflook
1 flinke winterwortel
paar takken bladselderij
2 rode paprika’s (zoete indien mogelijk)
2 rode Spaanse pepers
200 gram tomatenpuree
400 gram aardappelen
paprikapoeder
kruidnagelpoeder
karwijzaad (kummel)
bakboter
zout en peper
halve fles rode wijn
1,5 tot 2 liter water

Bereiding:

Snij het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 1,5 cm.
Snipper de uien fijn.
Pel de teentjes knoflook.
Snij de wortel en paprika in kleine blokjes.
Snij de bladselderij fijn.
Snij de pepers fijn en verwijder evt. de zaadjes.
Pak een flinke soeppan (4 liter).
Fruit de gesnipperde uien in een flinke klont gesmolten boter fijn en pers de teentjes knoflook er boven uit.
De teentjes knoflook horen weliswaar niet in het originele recept van Hongaarse goulash, maar het geeft net een beetje extra smaak.
Bak dit samen met twee theelepels karwijzaad mee en voeg vervolgens een beetje zout toe.
Gooi het in blokjes gesneden rundvlees erbij en bak dit goudbruin maar niet gaar.
Nu is de tijd gekomen om wat groenten toe te voegen: de wortel, bladselderij, paprika’s,
spaanse peper en tomatenpuree kunnen in de pan gemikt worden.
(Ik heb er 1 peper ingedaan en dat is al pittig, wanneer je niet van pittig houdt, kun je de pepers ook weglaten)
Belangrijk is ook dat je er nu wat kruidnagelpoeder aan de pan toevoegt.
Je kunt verder variëren met nog wat karwijzaad of typische Hongaarse kruiden die je vermoedelijk wel bij de plaatselijke toko kan krijgen.
Een essentieel bestanddeel van soep blijft toch wel water.
Vul de pan dus met circa 1,5 tot 2 liter water.
De liefhebbers gooien er nu nog een halve liter rode wijn bij (ik heb er 300 ml. wijn bij gedaan), dit komt de smaak ten goede, maar is geen must.
Zout en peper toevoegen (wees niet zuinig!) en dek de pan af met een deksel.
Laat de boel lekker sudderen tot het vlees lekker zacht begint te worden.
Dit kan 20 minuten duren maar ook een uur, en vergeet niet af en toe te roeren als je het vuur nog redelijk hoog hebt staan.
Als je “echte” aardappelen hebt gekocht, eerst even koken in de schil totdat ze bijna gaar zijn, daarna pellen en in blokjes snijden.
Heb je echter de makkelijke kant-en-klare aardappelblokjes gekocht dan kun je die toevoegen en naar smaak misschien nog een beetje zout en/of paprikapoeder.
Het paprikapoeder en de aardappels zorgen voor binding en maken de soep dus wat dikker.
Het is daarom niet nodig om maïzena of een ander bindmiddel te gebruiken.
Als de soep na een tijdje nog niet is ingedikt, gebruik dan een beetje bloempapje.
De soep is klaar wanneer de aardappelblokjes gaar zijn.
Ik heb zelf nog een handje pastaschelpjes toegevoegd

Serveer loeiheet met sneetjes witbrood en een goede stevige wijn.

Bron: mrbungle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten