woensdag 26 april 2017

Shorbat lakten, pompoensoep

Deze soep is zo fluweelzacht dat het lijkt alsof er room in zit, maar het is echt alleen een mengsel van gezonde groenten, waarbij de romige textuur puur afkomstig is van de pompoen. De soep wordt gekruid met diverse Libanese specerijen, maar als je van een beetje pit houdt, kun je een gedroogd pepertje met de bouillon meekoken. Het is niet traditioneel, maar geeft de soep wel pit.

IngrediĆ«nten:  6–8 pers.   libanon

2 eetl. olijfolie, plus een beetje extra voor erbij
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1 kleine wortel, fijngehakt
900 gr. pompoen of muskaatpompoen, geschild, zonder zaadjes, in stukjes
zaadjes uit 3 kardemompeulen, fijngestampt
snufje kaneel
snufje geraspte nootmuskaat
1,2 ltr. hete groente- of kippenbouillon
zout, zwarte peper

voor erbij:
scheutje tahin of olijfolie
snufje za’atar
klein handje gehakte bladpeterselie
geroosterd brood

Bereiding:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg de ui, knoflook, bleekselderij en wortel toe, bestrooi met een flinke snuf peper en zout en laat de groenten 10–15 minuten op laag vuur bakken tot ze zacht zijn en goudbruin beginnen te worden.
Roer de stukjes pompoen en de kardemom, kaneel en nootmuskaat erdoor.
Laat ze een paar minuten meebakken om de pompoen op te warmen en de specerijen te roosteren.
Giet de bouillon erbij en breng hem met deksel op de pan aan de kook.
Laat de groenten ongeveer 15 minuten pruttelen tot ze zacht zijn.
Laat ze een beetje afkoelen, giet de inhoud van de pan in een blender en maak er een gladde soep van.
Giet hem terug in de pan, proef of hij voldoende op smaak is en warm hem heel rustig op.
Verdeel de soep over de kommen, sprenkel er wat tahin en olijfolie over en strooi de za’atar en peterselie erop.

Serveer het geroosterde brood er apart bij.

Bron: koken.blog.nl , Sabina Posthumus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten