vrijdag 17 februari 2017

Borsjt / Bietensoep

maaltijdsoep

Ingrediënten:  4 pers.

boter
olijfolie
250 gr. rundvlees
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
10 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
schil van 1/3 citroen, fijngesneden
1 tomaat, in dobbelsteentjes
50 gr. tomatenpuree
250 ml. runderbouillon
250 gr. aardappelen, geschild en in blokjes
1 kleine winterwortel in blokjes
1 pot bruine of witte bonen
1 laurierblad
375 gr. rode bieten, in blokjes
1 groene  paprika, in blokjes
1/6 witte kool, in smalle reepjes
4 takjes peterselie, fijngehakt
4 takjes dille, fijngehakt
peper en zout
citroensap

zure room
dille of peterselie, fijngehakt


Bereiding:
Bestrooi de runderlappen met zout en bak ze op hoog vuur in olijfolie tot ze goudbruin zijn. Snijd ze in reepjes zodra ze een beetje zijn afgekoeld.
Fruit ui, knoflook, tijm en citroenschil in boter met een snufje zout.
Voeg het vlees toe zodra de groenten zacht zijn.
Vervolgens de tomatenpuree, verse tomaat, aardappelen, wortel, kool en laurier in de pan doen.
Al roerend even laten aanbakken.
Vul de runderbouillon met water aan tot 1,5 L en laat maximaal 1 uur op laag vuur koken met het deksel op de pan.
Na dat uur de gesneden bieten toevoegen en gaar laten koken.
Voeg op het laatst de bonen en paprika  toe.
Roer door en draai dan het vuur uit.
Roer ten slotte de peterselie en dille door de soep.
Breng op smaak met zout, zwarte peper en citroensap

Serveer met een lekkere dot zure room, wat dille of peterselie en met stevig bruin brood/roggebrood.

Ook volgende dag koud heel goed te eten.

1 opmerking: