vrijdag 10 februari 2017

Albóndigas / gehaktballetjes in tomatensaus

Hoe je de albóndigas klaarmaakt, van varkens-, lams- of rundvlees, met scherpe pepersaus of juist romig zachte tomatencrème, alles is mogelijk, en hoe je het gehakt kruidt moet je van je eigen smaak laten afhangen.

Ingrediënten: plm. 25 gehaktballetjes

5 witte boterhammen
scheutje melk
1 ei
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
400 gram varkensgehakt
zout
zwarte peper
1 flinke theelepel paprikapoeder (liefst Pimentón de la Vera)
Iets laurierpoeder
bloem
olie
gezeefde tomaten (pak of pot)
1 groene paprika
peterselie

Bereiding:

Snij de korsten van het witbrood.
Maal het boterhammen tot kruim.
Neem een grote mengkom en meng het broodkruim met een scheutje melk, het ei, twee fijngehakte sjalotjes, vier fijngehakte tenen knoflook en het gehakt en meng goed door elkaar met een vork of met een hand.
Voeg zout, peper, laurierpoeder en paprikapoeder toe.
Roer nog een keer goed door elkaar.
Neem een diep bord en doe daar een laagje bloem in.
Draai balletjes van het gehakt, en rol ze door de bloem.
Verhit je laag olie in een grote braadpan en bak de balletjes bruin, terwijl je ze af en toe omdraait.
Heb je veel balletjes dan moet je ze in meerdere sessies bakken.
Snijd ondertussen de twee overgebleven sjalotjes en de groene paprika in stukken.
Als alle balletjes mooi bruin gebraden zijn, neem je ze uit de braadpan.
Giet het vet af maar laat een klein laagje vet in de pan zitten en bak de sjalotjes en de groene paprika een paar minuten stevig.
Goed roeren, zodat ze aanbaksel van de gehaktballetjes los komen van de bodem, dit geeft de saus nl. een lekkere smaak.
Voeg de gezeefde tomaten toe, roer goed door en laat een paar minuten koken.
Proef, en voeg zout en peper toe naar smaak.
Doe de balletjes in de saus en laat op een heel zacht vuurtje nog een half uurtje zachtjes pruttelen.
Let op dat het niet aanbrandt!
Was de peterselie en snijd fijn, en voeg die op het laatste moment, vlak voor het opdienen toe. Serveer met brood of pasta of rijst.
 
Tip: albóndigas zijn ideaal voor op een feestje, je kan van tevoren en een grote pan vol maken en per portie opwarmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten