vrijdag 10 februari 2017

Tzatziki authentiek recept

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht.
Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd maar tegenwoordig gebruikt men ook wel het sap van een citroen.
Tzatziki wordt vaak gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood.


Ingrediënten: 4 - 6 pers.

500ml Griekse yoghurt (echt dikke yoghurt met minimaal 10% vet)
1/2  komkommer
3 a 4 teentjes knoflook
1/2  eetl. dille (gedroogd)
1 theel. munt (gedroogd)
sap van een ½ citroen
scheutje olijfolie
flink wat gemalen zwarte peper
snufje zout


Bereiding:

Was de komkommer of schil de komkommer.
Rasp de komkommer (grove reepjes) boven de zeef/fijne vergiet.
Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).
Doe de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel.
Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel.
Meng het geheel tot een mooie massa.
Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.
Laat de tzatziki minimaal een aantal uur opstijven in de koelkast.
Hierdoor trekken ook de smaken beter in de tzatziki.
Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.Tip: zorg voor echte dikke yoghurt (stevige kwarkachtige structuur) om de tzatziki goed stevig te houden aangezien je later de komkommer, olijfolie en citroensap gaat toevoegen.

Wil je liever een wat magere variant? Je kunt gewone magere yoghurt de avond ervoor in een theedoek of kaasdoek doen. Doe dit vervolgens in een zeef boven een bakje en laat dit een nacht in de koelkast staan. Zo trek je het meeste vocht er uit en krijg je een heerlijke stevige yoghurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten