donderdag 9 februari 2017

Spanakopita rolletjes


Ingrediënten: 4 / 6 pers.

1 eetl. olijfolie
150 gr. spinazie, steeltjes verwijderen, gewassen en uitgelekt
200 gr. feta
1 ei, losgeklopt
klein bosje gemengde kruiden o.a. munt, bladpeterselie, dille - gehakt
zout, peper
een snuifje sumak (naar keuze)
6 vellen filodeeg
100 g boter, gesmolten


Bereiding:

Verhit een grote koekenpan en doe de olijfolie erin.
Voeg zodra de olie heet is de spinazie toe en schep hem goed om tot hij is geslonken.
Doe de spinazie in een vergiet, druk het teveel aan vocht er met de achterkant van een grote lepel uit en dep droog met keukenpapier.
Hak de spinazie fijn en doe hem in een grote kom.
Laat hem afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verkruimel de feta over de spinazie en meng het ei, de gehakte kruiden, zout en peper en desgewenst een snuifje sumak erdoor.
Werk met twee filodeegvellen per keer en houd de rest onder een theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Bestrijk een filodeegvel met de gesmolten boter en druk er een tweede vel op. Bestrijk dat ook met gesmolten boter en snijd dan uit de twee lagen vier rechthoekjes.
Verdeel een lepel van de spinaziefetavulling langs een korte kant van een rechthoekje en laat daarbij 2 cm aan weerszijden open.

Rol het deeg een klein stukje over de vulling om deze te bedekken, vouw de zijkanten naar binnen om en rol het deeg verder als een 'sigaar' op.
Leg het rolletje op een grote, licht ingevette bakplaat en bestrijk het met nog wat gesmolten boter.
Herhaal dit met de rest van het filodeeg en de vulling; je zou genoeg moeten hebben om twaalf rolletjes te maken.
Bak de filorolletjes 20 à 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn.

Ze zijn het lekkerst als ze warm uit de oven komen.

werken met filodeeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten