donderdag 9 februari 2017

Keftedakia me saltsa / gemarineerde gehaktballetjes

Deze gehaktballetjes mogen op de mezze -tafel niet ontbreken. Het maakt niet uit hoeveel keftedakia je maakt, je zult er nooit mee blijven zitten, ze gaan altijd op!

Ingrediëten: 4 pers. 

 300 gr. mager rundergehakt
50 gr. wit broodkruim  
1 ei, licht geklopt
1 theel. mosterd
1 eetl. fijngehakte peterselie
gedroogde oregano
1 ui, gesnipperd
zout en peper
1theel. gedroogde munt
snufje kaneel en kruidnagelpoeder
2 geplette teentjes knoflook
400 gr. tomaten uit blik
50 ml. water
gehakte verse peterselie en munt ter garnering


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 230 graden.
Doe alle ingredienten, behalve de tomaten en het water, in een kom en meng ze goed.
Draai met vochtige handen balletjes van 2,5 cm.
Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 20 minuten.
Keer de balletjes na 10 minuten om.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en doe ze in een grote platte ovenschaal.

Pureer de tomaten tot een gladde massa en laat ze uitlekken in een vergiet, de pitjes kun je zo makkelijk verwijderen. 
Doe de tomaten en het water in een pannetje en laat het geheel 5 minuten op een laag vuur sudderen.
Giet de saus over de balletjes en laat afkoelen.
Marineer de balletjes minstens een paar uur, maar het liefst een nacht in de saus.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de gehaktballetjes 25-30 minuten. keer ze af en toe.
Serveertips: Bestrooi ze met de verse kruiden en serveer direct.
 
Bron: kookboek, Grieks Mezze

Geen opmerkingen:

Een reactie posten