Ingredienten: 4 – 5
pers.
1 kilo rundergehakt
15 gr. zout (=1.5%)
1 theel. gemalen zwarte peper
1 theel. bakpoeder
5 – 6 teentjes knoflook
100 ml. water
optioneel: 1 theel. paprikapoeder
optioneel: 1 thhel. Gedroogde oregano
Voor
erbij:
1 kilo rundergehakt
15 gr. zout (=1.5%)
1 theel. gemalen zwarte peper
1 theel. bakpoeder
5 – 6 teentjes knoflook
100 ml. water
optioneel: 1 theel. paprikapoeder
optioneel: 1 thhel. Gedroogde oregano
Lepinja (leh-pien-ja) – een plat brood dat bijna
altijd met Cevapcici wordt geserveerd. Daarmee eet je het uit de hand
zoals fastfood bedoeld is. Bij gebrek kun je ook pita broodjes gebruiken.
Luka (loe-ka) – Gesnipperde uien – want
lekkere bite en kick.
Kajmak (kei-mak) – dat is vertaald ‘zure room’
die dan een beetje smelt op je broodje en een romig geheel maakt.
Ajvar(ai-war)– een zeer bekende paprika-aubergine puree uit de Balkan, die vaak als saus of dip wordt bereid.
Ajvar(ai-war)– een zeer bekende paprika-aubergine puree uit de Balkan, die vaak als saus of dip wordt bereid.
Kupus salata (koe-poes)– een geliefd bijgerecht uit de Balkan
van fijngesneden witte kool met dressing.
Optioneel:
Pomfrit (pom-frie-t)– met frietjes maak je er een heel uitgebreide
maaltijd van.
Bereiding:
Begin al een avond van tevoren, pel de knoflook en pers deze uit.
Plaats in
een steelpannetje en giet hier het water bij.
Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit.
Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Verdeel het gehakt evenredig over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met het zout, peper en de bakpoeder.
Giet het knoflook-water af door een zeefje en schenk het vocht uit over het vlees.
Trek nu handschoentjes aan en kneed alles goed door elkaar.
Dek daarna de schaal af met folie en laat 12-16 uren marineren in de koelkast.
De volgende dag vorm je worstjes – ter groote van een
duim - van het vlees.
Plaats de
worstjes in een (schone) ovenschaal en bewaar in de koelkast tot de
bereiding.
Verwarm de barbecue en plaats een grillplaat (plancha) of aluminium BBQ grill schaal met daarin de worstjes boven het vuur. Bak de cevapcici gedurdende 5 – 10 minuten rondom aan.
Ze zouden mooi bruin en sappig moeten zijn.
Serveer direct.
Prijatno!
(= eet smakelijk!)
Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit.
Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Verdeel het gehakt evenredig over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met het zout, peper en de bakpoeder.
Giet het knoflook-water af door een zeefje en schenk het vocht uit over het vlees.
Trek nu handschoentjes aan en kneed alles goed door elkaar.
Dek daarna de schaal af met folie en laat 12-16 uren marineren in de koelkast.
Verwarm de barbecue en plaats een grillplaat (plancha) of aluminium BBQ grill schaal met daarin de worstjes boven het vuur. Bak de cevapcici gedurdende 5 – 10 minuten rondom aan.
Ze zouden mooi bruin en sappig moeten zijn.
Serveer direct.
Let op! Deze worstjes druppelen behoorlijk wat vet in de bbq en dat kan gaan roken.
Plaats de worstjes dan ook op indirect hitte, liefst op een grillplaat.
Bron: Bettyskitchen.nl
Bron: Bettyskitchen.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten