vrijdag 13 oktober 2023

Babi pangangsaus (1)

Het resultaat is een fris fruitig, romige en pikante saus.

Ingrediënten: 4 pers.
 
1/2 stengel bleekselderij, in stukken van 5 cm
1/2 bol knoflook
2 middelgrote uien, in kwarten snijden
1/2 citroen
1/2 sinaasappel
15 gr. verse gember, kneuzen en in plakken snijden
1 theel. chilivlokken
25 gr. ananasschijven op sap
25 gr. ongezouten roomboter
1.1 ltr. water
80 gr. tomatenpuree
200 ml. natuurazijn
200 gr.kristalsuiker
1 eetl. zout
2 eetl. maizena
 
Bereiding:
 
Boen de citroen en sinaasappel schoon en halveer.
Doe de bleekselderij, chilipoeder, knoflook, ui, citroen (inclusief schil), sinaasappel (inclusief schil), ananas en gember in de blender.
Mix tot een grove puree (stukjes ter grootte van een rijstkorrel).
 
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de puree 5 min. op laag vuur.
Voeg 1 liter water (per 4 personen) toe en breng aan de kook.
Doe de tomatenpuree, azijn, suiker en het zout erbij en breng op middelhoog vuur opnieuw aan de kook.
Kook tot ongeveer de helft in, dit duurt ca. 30 min.
Zet het vuur uit.
 
Meng ondertussen de maizena met de rest van het water.
Voeg toe aan de ingekookte saus en meng tot deze dik is.
 
Voeg eventueel meer maizena toe als de saus te dun is.
Laat afkoelen en schenk de saus in de gesteriliseerde potten.
 
Tip: i.p.v. ananas op sap kan je evt. verse ananas gebruiken.
i.p.v. van chilivlokken kan je ook 10 gedroogde rawitpepers gebruiken.
 
Heerlijk om bijvoorbeeld kip in te roerbakken of te serveren bij een loempia.
 
Bron: Allerhande 06 2023 - Danny Lee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten