zondag 7 maart 2021

Zurek (zure soep)

Ingredienten:
 
Zuurdesem voor zure roggesoep:
1 ltr. water
150 gr. roggemeel volkoren type 2000
3 - 4 teentjes knoflook, geplet
2 laurierblad
6 pimentkorrel
 
Soep:
2 wortels, in blokjes
1ui, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in blokjes
1 teentje knoflook
laurierblad
Peper
150 gr. verse of 50 gr. gedroogde herfstpaddesteoeln
2 aardappelen
250 gr. witte worst
150 gr. spekblokjes
1 theel. gedroogde of 2 theel. verse marjolein
1 bouillonblokje
200 ml. zure room
2 ltr water
2 hard gekookte eieren, in vieren gesneden
 
Voorbereiding 3 dagen van te voren ! :
 
Kook 1 ltr. water en laat deze koud/lauw worden.
Doe het roggemeel, knoflook, laurier en piment in een grote absoluut schone stenen of glazen pot.
Giet het koud/lauwe water hierover en roer goed door.
Afdekken met een theedoek en laat staan bij kamer temperatuur. 
Roer het zuurdeeg minstens 1 x per dag. 
Gebruik altijd een schone lepel of een schone houten stok. 
Na 3 - 4 dagen ruikt het zuurdeeg lekker. Na 7 - 8 dagen is het klaar voor gebruik.
Na dit proces moet de inhoud van de pot een vriendelijke zure geur hebben, er mag zeker geen schimmel op zitten.
 
Bereiding:
 
Voeg de wortels, bleekselderij, ui, bouillonblokje, spek en de witte worst in een pan en voeg het water toe en laat alles 30 minuten koken, na 10 minuten mogen de paddenstoelen erbij.
Zeef de bouillon en hou het vlees en paddenstoelen apart.
 
Doe de knoflook, laurier en marjolein en ½ ltr. zuurdeegpapje bij de bouillon ( zonder bezinksel).
Snij het vlees en de paddenstoelen kleinen deze terug in de bouillon doen.
Zure room toevoegen en nog even alles goed opwarmen (niet meer koken).
In de soepborden 2 partjes ei leggen en schep hierover de hete soep.
 
Voor een dikkere variant is het mogelijk om 2 aardappelen in blokjes meekoken voordat het vlees en de paddenstoelen weer aan de soep toegevoegd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten