woensdag 8 januari 2020

Harira / linzen-kikkererwtensoep

Deze soep maak je met kikkererwten, linzen en ras el hanout. Ik heb mijn eigen variant gemaakt. Dit is dus mijn versie van de Marokkaanse Harira, een heerlijke soep!

Ingrediƫnten:

1.1/2 liter water
100 gr. geweekte kikkererwten
75 gr. linzen
plm. 200 gr. rundvlees, optioneel
1 grote ui, fijngesneden
1 - 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 grote wortel, fijn gesneden
4 teentjes knoflook, fijngesneden
klein stukje prei, fijngesneden
1 - 2 eetl. olijfolie
2 eetl. peterselie, fijngesneden
2 eetl, bladselderij, fijngesneden
2 eetl. koriander, fijngesneden
4 grote verse tomaten, gepureerd
2 eetl. tomatenpuree
1 - 2 eetl. vermicelli
1 blokje groente of vleesbouillon 
4 theel. ras el hanout
evt. peper, zout, chili

Bereiding:

Vul een steelpannetje met water en breng de geweekte kikkererwten aan de kook. 
Wanneer de kikkererwten gaar zijn haal je deze van het vuur, giet af en ontvel ze.
Zet de kikkererwten in de tussentijd even apart.
Verwarm de olijfolie in de soeppan en voeg de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, prei, peterselie en de bladselderij toe.
Als je vlees wilt gebruiken, dan schep je het vlees er op dit moment bij.
Voeg de ras el hanout erbij en schep alles goed om en bak het voor 3 a 5 minuten aan.
Voeg hier dan ook de gepureerde tomaten en de tomatenpuree aan toe en fruit dit aan.
Vervolgens mag hier de water en de linzen erbij.
Laat ongeveer 15 minuten pruttelen.
Tussendoor roer je af en toe de soep.
Schep na de 15 minuten de voorgekookte en ontvelde kikkererwten, vermicelli en de koriander bij de soep en verkruimel ook het bouillonblokje erbij.
Roer de soep nog even goed door, sluit de pan en laat de soep doorkoken op middelhoog vuur tot de linzen (en vlees) gaar zijn.
Breng de soep evt. nog op smaak met peper, zout en chili en laat de soep nog voor 5 minuten door pruttelen op laag vuur en genieten maar!

Als de soep iets te dik is dan kun je altijd extra water toevoegen.
Je kunt de soep altijd invriezen wanneer de soep geheel is afgekoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten