zondag 28 april 2019

Passata di pomodoro (verse tomatensaus)

Passata is de basis voor heel veel Italiaanse (pasta)sauzen en gerechten.

Ingrediënten:

3 kilo rijpe tomaten, gewassen
1 middelgrote winterwortel, geschild
3 stengels bleekselderij, schoongemaakt
1 grote ui of 2 kleinere, gepeld
2 eetl. milde olijfolie
fijn zeezout

Bereiding:

Snijd de wortel en bleekselderij brunoise (in piepkleine gelijke blokjes niet groter dan 5 mm).
Snipper de ui heel fijn.
Snijd alle tomaten in 8 partjes.
Verhit de olie in een grote pan op matig vuur en fruit hierin de wortel, bleekselderij en ui gelijktijdig ca. 5 minuten.
Dit mengsel van wortel, bleekselderij en ui wordt in Italië soffritto genoemd.
Verhoog het vuur iets en voeg een derde van de tomaten toe.
Laat pruttelen tot de tomaten wat zachter en geslonken zijn.
Voeg wederom een derde toe en laat weer even pruttelen.
Voeg het laatste deel toe.
Laat het geheel op hoog vuur aan de kook komen tot de velletjes van de tomaten los zijn gekomen.
Neem de pan van het vuur en haal het geheel in porties boven een kom door een heel fijne passeerzeef om velletjes en pitjes te verwijderen.
Je kunt dit ook doen door het mengsel met de bolle kant van een soepopscheplepel door een fijne bolzeef te wrijven.
Doe het gezeefde mengsel in een schone pan, verlaag het vuur weer en laat het geheel ca. een uur zachtjes reduceren tot een dikke saus, eventueel op een sudderplaatje.
Het mengsel mag niet meer hard doorkoken, hooguit heel zachtjes sudderen.
Breng de saus tegen het einde op smaak met wat fijn zeezout en laat nog 5 minuten pruttelen.

Doe de nog warme saus met behulp van een gesteriliseerde vultrechter in gesteriliseerde potjes/flesjes (niet langer dan een uur voor gebruik gesteriliseerd).
Maak de randen goed schoon met keukenpapier en sluit de potjes/flesjes af.
Zet ze op hun kop en laat ze zo langzaam mogelijk afkoelen, bij voorkeur met een handdoek eromheen.
Zodra ze volledig koud zijn, kun je de flesjes/potjes weer omdraaien en voor langere tijd bewaren op een koele plek.
Wil je de passata voor extra zekerheid nog wecken?
Weck de potjes/flesjes dan minstens 30 minuten op 90 graden.
Je hoeft ze dan niet eerst te laten afkoelen.
Na het wecken zet je ze weg op een koele, donkere plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten