Het verschil tussen geklaarde boter en ghee is dat ghee langer wordt gekookt waardoor het een nootachtige smaak krijgt.
Geklaarde boter en ghee is roomboter waaruit het water en de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd.
Wat je overhoud is helder zuiver melkvet.
Het heeft een aantal voordelen ten opzicht van roomboter: het verbrand minder snel, het heeft een hoger kookpunt, het is langer houdbaar en het is makkelijk verwerkbaar.
Recept:
Smelt roomboter boven een laag vuurtje en een steelpan.Zolang niet alles is gesmolten, mag er nog geroerd worden.
Laat alle vloeistof rustig verwarmen.
Wanneer schuim stevig wordt, afscheppen, dit is na plm. 15-20 minuten klaar
Voor geklaarde boter: Haal de pan van vuur en laat 5-10 minuten rusten.
Giet voorzichtig door een doek.
Als de ghee wat afgekoeld is kun je hem overgieten in een glazen pot die luchtdicht afgesloten kan worden.
Laat bezinksel in de pan zitten en weggooien.
Voor een Glee: Laat de afgeschuimde vloeistof door verwarmen. Niet roeren in de vloeistof.
Laat vaste stof op bodem bruinen door warmte, dit is klaar na zo,n 40-50 minuten.
Pas op dat de neerslag niet verbrand.
Giet de heldere vloeistof voorzichtig door een doek.
Als de ghee wat afgekoeld is kun je hem overgieten in een glazen pot die luchtdicht
afgesloten kan worden.
Laat bezinksel in de pan zitten en weggooien
Bewaar de geklaarde boter of ghee in de koelkast of daarbuiten.
Als je wilt koken met de geklaarde boter of ghee, gebruik steeds schoon keukengerei om de geklaarde boter of ghee uit de pot te scheppen, lepel de gewenste hoeveelheid uit het potje.
Gebruik het geklaarde boter of ghee zoals je dat normaal gesproken met olie of boter zou doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten