donderdag 7 oktober 2021

Potjiekos

Potjiekos (uitspraak: pojkiekos) is een traditioneel gerecht uit de zuid-afrikaanse keuken. 
Potjiekos betekent potje eten.
Het is een stoofpotje waarin verscheidene ingrediënten langzaam worden klaargemaakt.
Het Potjie is een gietijzeren kookpot met drie poten die op een tot kooltjes geworden houtvuur wordt verhit.
 
Ingrediënten: 4 pers.
 
kilo runderriblap, in blokjes
eetl. bloem
eetl. kerriepoeder
eetl. komijnpoeder (djinten)
eetl. zonnebloemolie
50 gr. boter
uien, gesnipperd
teentjes knoflook, fijngehakt
verse gember, fijngehakt, geschild, ca. 5 cm
winterwortels, geschrapt, in grove stukken
aardappels, geschild, in stukken
250 gr. champignons, gehalveerd, schoongeveegd
rode pepers, in stukjes
eetl. korianderpoeder (ketoembar)
blik tomatenblokjes, 400 gr.
blik witte bonen, uitgelekt, 400 gr. 
eetl. bruine basterdsuiker
500 ml. rode wijn
eetl. platte peterselie, gehakt
 
Bereiding:
 
Bestrooi de riblappen met bloem en bestrooi met de kerrie, komijn, zout en peper.
Verhit de helft van de olie en de boter in een braadpan en bak hierin het vlees lichtbruin.
Schep uit de pan en houd apart.
Verhit de rest van de olie in het bakvet en fruit hierin de ui, knoflook en gember 2-3 minuten.
Voeg de wortel, aardappel, champignons, rode peper en korianderpoeder toe en bak 2 minuten mee.
Voeg het vlees, de tomatenblokjes met sap, bonen, basterdsuiker en wijn toe.
Giet een scheutje water erbij tot alles net onder staat en stoof zachtjes minimaal 2 uur, tot het vlees zacht is.
Bestrooi met de peterselie. 
Lekker met witte rijst.

Bron: boodschappen 10-2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten