Kottbullar zijn een onderdeel van het "Julbord",ofwel het Zweedse kerstbuffet. Ze worden dan traditioneel gegeten met gekookte aardappels in 'brusas, een donkerbruine, gebonden saus van bouillon, "attiksgurka"(ingelegde augurken) en "lingon"( jam gemaakt van vossenbessen).
Ingrediënten:
4 pers.
Gehaktballetjes:
500 g h.o.h. gehakt
2 middelgrote uien
1 grote aardappel, gekookt
1 ei
2 eetl. peterselie
paneermeel, broodkruim of crackerkruim
1 dl. slagroom of melk
versgemalen zwarte peper en zeezout
boter
olijfolie
allroundkrydda, hoeveelheid naar smaak meer of minder
500 g h.o.h. gehakt
2 middelgrote uien
1 grote aardappel, gekookt
1 ei
2 eetl. peterselie
paneermeel, broodkruim of crackerkruim
1 dl. slagroom of melk
versgemalen zwarte peper en zeezout
boter
olijfolie
allroundkrydda, hoeveelheid naar smaak meer of minder
Allroundkrydda:
1/2 theel. zeezout
1/2 theel. zwarte peper
1/2 theel. paprikapoeder
1/2 theel. chilipoeder
1/2 theel. knoflookpoeder
1/2 theel. piment
1/2 theel. korianderpoeder
Meng alle ingrediënten in een vijzel
Cranberry compote:
250 gr. diepvries cranberries
300 ml. runderbouillon
1 flinke eetl. bloem
1 eetl. olie
1 theel. boter
2 heetl. mosterd
worchestersaus
honing
150 ml. room
peterselie
Roer de melk en het paneermeel in een kom door elkaar en laat even staan tot de melk is opgenomen.
Doe de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes erbij en kneed het geheel goed door elkaar.
Draai er gehaktballetjes van.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en bruin.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg de gehaktballetjes op een bord, dek het bord af met aluminiumfolie om ze warm te houden.
Giet het vet uit de koekenpan.
Roomsaus:
Roer de bloem door het achtergebleven bakvet in de koekenpan ( let op dat er geen aanbrandsels in de pan zitten, anders eerst verwijderen) en gaar de bloem op laag vuur even door.
Voeg dan al roerend de bouillon toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt.
Laat enkele minuten op laag vuur azchtjes pruttelen.
Breng de saus met de mosterd, wat worchestersaus, kneep honing en voeg de room toe.
Warm nog kort even door.
Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus, voeg ook peterselie toe en warm indien nodig nog even door.
Cranberry compote:
Doe het water met de suiker en het citroensap in een pannetje en breng het water aan de kook, wacht tot de suiker is opgelost.
Voeg de cranberries toe en laat het geheel ca 10 minuten zachtjes pruttelen tot de canberries uit elkaar knappen.
Ga er even met een aardappelpureestamper doorheen en roer goed door.
Laat de compote helemaal afkoelen.
Tip: Kottbullar wordt behalve h.o.h. gehakt ook wel kalfsgehakt gebruikt, vaak in ombinatie met h.o.h. gehakt of mager rundergehakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten