donderdag 9 februari 2017

Gołąbki / Koolpakketjes

Gołąbki betekent in de Poolse taal letterlijk kleine of jonge duiven (vogels).
Gołąbki is een traditioneel Pools gerecht, porties vulling strak omwikkeld met koolbladeren in de vorm van licht geplette rolletjes, overgoten met zoete en pittige tomatensaus.
 
Ingrediënten: plm. 12 stuks koolpakketjes

1 grote witte kool

Ingrediënten: voor de saus 

2 eetl. extra vergine olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 blikjes in blokjes gesneden tomaten
2 eetl. witte wijnazijn
1 eetl. suiker
1/2  theel. zeezout
1/4  theel. zwarte peper
Ingrediënten: voor de kool pakketjes
2 eetl. extra vergine olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetl. tomatenpuree
2 eetl. rode wijn
1 pond rundergehakt
1 pond varkensgehakt
1 groot ei, losgeklopt
1 1/2 kopjes gekookte witte rijst
1/2  theel. zeezout
1/4  theel. zwarte peper 

Bereiding:

Breng een grote pan water aan de kook.
Verwijder de grote, beschadigde buitenste bladeren van de kool en gooi weg.
Trek voorzichtig de grote koolbladeren uit het hoofd van de kool.
Blancheer de koolbladerende pan met heet water, plm. 4-5 minuten koken.
Giet de kool in een vergiet en laat de bladeren onder koud water.
Leg de blaadjes op een snijplank en dep ze droog met keukenpapier.
Bereiding: saus
Plaats een grote pan met olie en plaats op een matig vuur.
Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut.
Voeg de 2 blikjes in blokjes gesneden tomaten met hun sappen in de pan, roer en kook 3 minuten.
Voeg de azijn en suiker, laat sudderen tot de saus dikker wordt, ongeveer 5 minuten.
Breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
(Er kan evt. marjolein of komijnzaadjes toegevoegd worden gedurende de bereiding van de saus.)
Bereiding: ui en knoflook mengsel
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe.
Bak de ui en de knoflook ongeveer 5 minuten.
Roer de tomatenpuree, rode wijn en 3/4  kop van de bereide tomatensaus, mengen en haal van het vuur.

Bereiding: het vullen
In een grote kom, combineer het rundergehakt enhet varkensgehakt.
Voeg het ei, de gekookte rijst, de gebakken ui en knoflook mengsel en het zout en peper. Roer goed door elkaar en opzij zetten.

Bereiding: in elkaar zetten
Giet 1/2 kop van de tomatensaus op de bodem van een ovenschaal.
Verdeel de saus met een lepel, zodat het de hele bodem van de schaal bedekt is.
Neem een koolblad en plaats de vulling in het midden.
Vouw de bladvoet om de vulling tot het volledig is bedekt.
Vouw de zijkanten in en rol de kool om de vulling te tot het geheel omsloten is.
Leg de kool pakketjes naast elkaar in rijen, de naad naar beneden in de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 350 graden C.
Giet de rest van tomatensaus over de kool pakketjes.
Dek af met aluminiumfolie en bak 1 uur totdat het vlees gaar is.
Serveer met rijst, pasta of aardappelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten